2020. március 5., csütörtök

Szulavézi, 7. rész: A világ legboldogabb medúzái

Togean-szigetek (2019.08.05.)
Szöveg: Karlowits-Juhász Orchidea
Fotó: Karlowits-Juhász Tamás



Malenge-szigetéről (a Lestari Cottage-ból) egy egész napos hajós kirándulásra indultunk, a Togean-sziget északi részén fekvő, különleges élővilágú Jellyfish Lake-hez. Odafelé útba ejtettük a Malenge fölött húzódó 1. számú korallzátonyt (Reef 1.). Előző napi barátkozásom a tengerrel annyira jól sikerült, hogy már nem volt kérdéses számomra, csatlakozom-e a férjemhez és a fiamhoz a sznorkelezésben.

Számomra még mindig hihetetlen varázsvilágként terült el alattunk a korallzátony, amelynek szélei függőleges szakadékként buktak a fekete mélységbe. Két dologra kellett nagyon vigyáznunk: az egyik, hogy a sekély vízben ne ússzunk rá a korallokra (és ne tegyünk kárt se bennük, se magunkban), a másik, hogy nehogy elsodorjon minket az áramlat. Ez utóbbit úgy lehetett kiküszöbölni, hogy a korallzátony egyik végén ugrottunk ki a hajóból, a zátony másik végén pedig begyűjtöttek minket. Csak sordórtunk az áramlattal, és élveztük a látványt. Vagyis ez inkább csak rám igaz, mivel Tamás és Marci folyamatosan küzdöttek az áramlattal. Ilyen a fotósok élete, és persze azoké, akiknek az oldalát furdalja a kíváncsiság, hogy vajon milyen fotótémát talált az apukájuk :)






A korallzátony után elhajóztunk a Jellyfish Lake-hez, azaz a Medúza-tóhoz. Ez a különleges, kb. 1 négyzetkilométer felületű tó pár tízezer évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor a tenger szintje megemelkedett, és elöntött egy partközeli dolinát. Egy másik elmélet szerint eredetileg egy kis öböl volt a tó helyén, ami a vulkanikus mozgások miatt elzáródott a tengertől. Bárhogy is történt, a lényeg, hogy e sósvizű tóban ragadt medúzáknak már nem volt természetese ellenségük, így elvesztették csalánozó képességüket, és azóta is boldogan lubickolnak az esőerdővel és mangrovéval övezett, 30 fokos, sötétzöld tavacskában.  




Két medúzafaj él a tóban: a szinte teljesen átlátszó, fátyolszerű hold-medúza (Aurelia) és a zselés állagú fehérpöttyös medúza (Phyllorhiza punctata). Minél beljebb úsztunk a tóban, annál több medúza vett minket körül, tudomást sem véve rólunk. 




Nagyon kellett vigyáznunk, nehogy megüssük vagy megrúgjuk őket. Nagyon büszke vagyok az én igencsak eleven fiamra, hogy a kezdeti pocsolást és bohóckodást azonnal abbahagyta, amint megbeszéltük, hogy nagyon-nagyon óvatosan kell úsznunk, lebegnünk ezek között a sérülékeny kis lényecskék között. Különben néhány szabály ki is van írva a partra (remélem, mindenki betartja): tilos naptejes testtel a vízbe menni, tilos békatalpat használni, illetve tilos kiemelni a vízből a medúzákat.



Emlékszem, aznap este azt mondtam a fiúknak, ez volt eddigi életem legmeghatározóbb állatos élménye. Mondjuk, ekkor még nem tudtam, hogy pár nap múlva egy 9 méteres cetcápával fogok úszkálni :)

A Jellyfish Lake közvetlen közelében fekszik a Karina-öböl, ahol kapitányunk megterített a homokban, és egy kiadós ebédet rögtönzött nekünk.




Visszaindulás előtt még egy kicsit sznorkeleztünk az öbölben, ahol elég fárasztó volt az úszás, ugyanis folyamatosan tempóznunk kellett, nehogy a hullámok nekisodorjanak minket a koralloknak. Azonban abszolút megérte a fáradságot, mert itt is csodálatos volt a felszín alatti világ, és egészen más halakat, korallformációkat láttunk, mint a zátonyokon.






Szerintem el lehet képzelni, mennyire fáradtak voltunk, amikor sötétedéskor megérkeztünk a szállásunkra :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.